N:o 2011
LOKAKUU 2017 - Perjantai 2017-10-13
Edellinen - Seuraava - Joka etusivulle! - 151145

Niklas Herlinin (1963 - 2017) muistolle. Lue!
60 vuotta ensimmäisestä, Sputnikista, tänään 04.10.2017 Kuvat
Parhaat suomalaiset pokerinpelaajat tienanneet miljoonia Lue!
Luotettavaa uutisointia jo viime vuosisadalta alkaen! - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 - Päätoimittaja Pertti Manninen

Niklas Herlinin (1963 - 2017) muistolle.


Niklas Kustaa Harald Herlin (18. marraskuuta 1963 Kirkkonummi – 10. lokakuuta 2017 Nizza) oli suomalainen miljardööri, kirjankustantaja, toimittaja ja tietokirjailija. Herlinillä oli oma kustannusyhtiö Nikotiimi, ja hän toimi perustamansa kirjankustantamon Teoksen hallituksen puheenjohtajana. Hän oli yksi hissejä valmistavan Kone Oyj:n suurimmista omistajista, kunnes yhtiö jaettiin Herlinien perintöriidan jälkeen kahtia ja Niklas Herlin keskitti sijoitusyhtiönsä Mariatorp Oy:n kautta osakevarallisuutensa Cargotec Oyj:hin.

Herlin oli yksi Koneen hallituksen pitkäaikaisen puheenjohtajan Pekka Herlinin viidestä lapsesta. Hänen sisaruksiaan ovat mm. Antti Herlin ja Ilkka Herlin. Akateemikko Kustaa Vilkuna oli Herlinin isoisä.

Forbes-lehden mukaan Herlinin varallisuus oli lokakuussa 2017 arvoltaan 1,68 miljardia dollaria ja hän oli tuona vuonna maailman 1468. rikkain henkilö.

WIKIPEDIA (13.10.2017)


2003


  Urheilu. Oikeus kaupallisuuteen. Niklas Herlin kertoo kuinka Yle jätti näyttämättä maailmanmestarin palkintojenjako-
seremoniat livenä. Ilta-Sanomat tiistaina 29.07.2003.

 

Sitten.
Ilta-Sanomat tiistaina 29.07.2003.


Urheilu. Oikeus kaupallisuuteen.
Niklas Herlin kertoo kuinka Yle jätti näyttämättä maailmanmestarin palkintojenjakoseremoniat livenä. 
"Yleisradio toteututti viime perjantaina julkisen palvelun tehtäväänsä hämmästyttävällä pieteetillä. Sillä oli mahdollisuus näyttää Hanna Maria Seppälän kultamitaliuinnin palkintojen jako suorana lähetyksenä. 
Yle muistaa velvollisuutensa lujaa, mutta vähälukuista uintifriikkien katsojakuntaa kohtaan. Viime perjantaina klo 20.11., Seppälän noustessa korkeimmalle korokkeelle, pidätellessä sinivalkoisia kyyneleitään Maamme-laulun soidessa, Yle välitti nauhoitettua kuvaa miesten 800 metrin vapaauinnin finaalista, jossa mukana olivat alan parhaat miehet. Tosin ei yhtään suomalaista."
...
"Toisin kuin Ylen urheilutoimitus, kaupallisten kanavien toimitukset arvostavat suuria katsojalukuja ja urheilun dramatiikkaa. Jos kaupallisella kanavalla olisi ollut mahdollisuus näyttää Seppälän palkintojenjako suorana, kaupallinen kanava olisi tarttunut tilaisuuteen."

(Kuvat sumennettu Sanoma Oy:n vaatimuksesta 17.02.2004.)

 

Lopuksi.
nettisanomat.com torstaina 31.07.2003.


Yle olisi ihan hyvin voinut näyttää myös Hanna-Maria Seppälän mm-uinnin livenä!
 
Seppälällä oli kauden paras tilatoaika, hän oli selviytynyt finaaliin, myös Ilta-Sanomien toimitus otsikoi finaalipäivänä jutttunsa ison kokosivun kuvan kanssa: "Katse kultaan". Mtv3:n urheilutoimitus kertoi tuloksen seitsemän uutisissa. Aluksi tuntui siltä, että MTV3 petti katsojat, mutta hetkeä myöhemmin hellitti ja oli iloinen ja hämmentynyt tästä saavutuksesta. Täytyi vain kiltisti jäädä odottamaan tunniksi TV2:n jälkilähetystä, koska kaikki suomalaiset eivät ole Eurosportin tavoitettavissa. TV2:sta taisi muuten tulla juuri kultamitaliuinnin aikaan jonkun tupakkamainosrallin punaisia autoja niinikään jälkilähetyksenä! Kuva: "Erika, sorsien sukua" sarjasta Kesän hyvä teko: opeta lapsi uimaan. 
Pertti Manninen, kuva ja teksti.

http://www.nettisanomat.com/2003/07/31/
urheiluoikeus.htm


2005

Muut lehdet. 
"Pumppu tiltissä. 
... 
Painija Juha Ahokas ... sydän oli epärytmissä. Kaksi viikkoa aiemmin hänet oli viety painimatsin jälkeen sairaalaan. Sydän pantiin oikeaan tahtiin sähköhoidolla. En ole varsinaiseti sydänspesialisti, joten en tiedä tarkkaan, mitä sairaalassa Seinäjoella tapahtui. Mutta ei ihmistä turhan takia viedä sydänoireiden jälkeen sairaalaan. Sydänspesialisti sen sijaan on Seinäjoella Ahokasta hoitanut henkilö. Hän katsoi lehtitietojen mukaan ehdottomasti, että Ahokkaan ei olisi pitänyt painia Budapestin MM-kisoissa viikonloppuna. Uskotteko sydänlääkärin sanaan? ...

Ilta-Sanomat. Urheilu. Herlin. 
Niklas Herlin. Tiistaina 04.10.2005.

http://www.nettisanomat.com/2005/10/04/etusivu.htm


2007

nettisanomat. "Minulla ei rahasteta!" Ilta-Sanomat tiistaina 15.03.2005. Uutisia ja viihdettä. Valikoima. 

15.03.2005. Tänään joitakin uutisia ja viihdeuutisia Suomen suurimmasta iltapäivälehdestä. Kommentit ja kuvat kahvikupista ja lehdestä kahvilan pöydällä tänään ilmestymispäivänä tiistaina 15.03.2005. Pertti Manninen.  Uutiset Suomi. Tuomioja peliin! Timo J. Anttila. Etusivu.Minulla ei rahasteta! Ilta-Sanomat. Charmin paikka. Bisquit. Uutiset Suomi. Farssi! Eija Kallioniemi. Uutiset Suomi. Harkimo lopetti halliyhtiön ja irtisanoi kolme. Sakari Nupponen. Uutiset. Viihde. 80 metristä järveen. Jussi Niiranen. Uutiset. Viihde. Eri osoitteisiin. Rita Tainola. Uutiset. Paniikki bussissa. Anne Ruotsalainen. Uutiset. Viihde. ... kiidätettiin sairaalaan. Aftonbladetin mukaan. Uutiset. Viihde. ... naimisiin! Rita Tainola. Uutiset. Viihde. Mallimaailmasta televisioruutuun. Rita Tainola. Etusivu. Minulla ei rahasteta! Uutiset. Viihde.  ... naimisiin! Rita Tainola. Uutiset. Viihde. ... ajautui taas katkeraan eroon. Tuomas Marjamäki. IS Urheilu. "Kiukuspäissään Palander haukkuu minkä milloinkin". Niklas Herlin. Uutiset. Viihde. Taidekauppaa kaapelitehtaalla. Marja-Liisa Lappalainen. Uutiset. Viihde. Rafael Wardi myy piirustuksiaan. Marja-Liisa Lappalainen. Uutiset. Suomi. "Vaihtoehdottomuus ei silti näytä hyvältä, kun kyse on Suomen suurimmasta puolueesta." Timo J. Anttila.Uutiset. Viihde. Kenestä Lassen seuraaja? Rita Tainola. Uutiset Suomi. Farssi! Eija Kallioniemi. Uutiset Suomi. Harkimo lopetti halliyhtiön ja irtisanoi kolme. Sakari Nupponen. Etusivu. Minulla ei rahasteta! Tulossa! Joitakin lauseita näistä jutuista! 

http://www.nettisanomat.com/2007/02/12/etusivu.html


2010

Kuvat Pertti Manninen


Uusi Suomi: Niinistön elämäkerta luvatta. 
Aluksi Uuden Suomen juttu ja keskustelupalstakommentit.

”Torstai 29.4.10
Niinistö yllättyi omasta elämäkerrastaan: ”Äärimmäisen epämiellyttävää”

Julkaistu: 28.4.2010 9:52 Päivitetty: 28.4.2010 9:58
10 kommenttia
Kuva: Creative Commons / Megapolis

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistöstä (kok.) julkaistaan elämäkertateos, vaikka mies itse ei ole asiasta kuullutkaan.
– Tämä on amerikkalaista tyyliä. Tuntuu äärimmäisen epämiellyttävältä, yllättynyt Niinistö kommentoi Iltalehdelle.
Niinistö kokee, että elämäkerran julkaiseva Ajatus Kirjat toimii asiassa ”luvatta”. Hän oli kieltäytynyt kysyttäessä kyseisestä projektista.

Kulttuurin etusivulle ››
Tähän uutiseen liittyvät asiasanat
Yritykset: Ajatus Kirjat
Muut: Elämäkerta, Kirjallisuus”

Niklas Herlinin kommentti:

”Tarvitsemmeko jalkapallohuliganismia?
28.4.2010 15:09 niklasherlin

Auktorisoimaton elämäkerta on maailmalla, kuten Iltalehden jutussa mainitaan, aika tavallinen. Myös jalkapallohuliganismi on maailmalla tavallisempaa kuin Suomessa. Tarvitaanko Suomeen kumpaakaan? Vaimon hakkaaminen on suomalaisten ennätyslaji Euroopan tasolla, mutta ei siitä kannata vientituotetta tehdä.

Pari vuotta sitten toimittaja Katja Boxberg julkaisi kirjan Paavo Lipposesta. Lipponen ei osallistunut kirjan valmistumisprosessiin, mutta ei varsinaisesti kieltänyt tai pyytänyt Boxbergia jatkamasta hanketta. Lipponen oli prosessista tietoinen alusta lähtien.

Niinistö sanoo, että kuuli kirjahankkeesta vasta Iltalehden toimitukselta. Prosessi on siis ollut tekeillä hänen selkänsä takana sen jälkeen kun Niinistö on kieltäytynyt ”normaalista” elämäkerrasta. Tilanne siis poikkeaa hyvin tärkeältä kohdalta Lippos-kirjasta. Tapaus on ikävä: seuraava vaihe Suomessa on auktorisoimattoman törkykirjan julkaiseminen. Niitäkin julkaistaan maailmalla.

Tekijänoikeusasioista on puhuttu paljon viime aikoina. Onko elävällä ihmisellä tekijänoikeus oman elämänsä julkaisemiseen?

Selän takana kirjan kirjoittaminen saattaa vahingoittaa koko kustannusalaa. Niinistön kaksi kirjaa julkaisseen kustantamo Teoksen hallituksen puheenjohtajana en tässä prosessissa tunne suurta kiitollisuutta kustantamo Ajatusta tai sen emoyhtiötä Gummerusta kohtaan.

Kilpailijaa ei saisi moittia ja arvostankin Gummerusta ja Ajatusta monien hyvien kirjojen kustantajina. Mutta Gummerus on tehnyt ainakin yhden vakavan virheen alalla aiemmin. Kymmenisen vuotta sitten Gummerus julkaisi edesmenneen Nokian pääjohtajan Kari Kairamon elämäkerran, jonka kirjoitti päätoimittaja Matti Saari. Julkaisi, vaikka vainajan omaiset vetosivat kustantamoon, ettei kirjaa julkaistaisi. Kirja sisälsi muun muassa täysin sopimatonta spekulaatiota vainajan mielenterveydestä.

Kairamo-kirjaa kirjoittaessaan Saari haastatteli Kairamon tuttuja ja lupasi haastattelut tarkastettaviksi. Lupaukseksi jäi.

Huomattavaa on myös että elämäkerta on ”faktakirja”, pitivät faktat kutinsa tai ei. Kaunokirjallisuus on fiktiota. Toinen Teoksen kirjailija, Tammen silloinen kirjailija Raija Oranen kirjoitti Tammelle hyvän romaanin Bolero, joka kertoi Kari Kairamon oloisesta yritysjohtajasta. Oranen oli selvästi käyttänyt Saaren kirjaa lähteenä omaansa kirjoittaessaan, mutta Oranen kirjoitti romaania. Fiktiota.

Jari Tervon loistava romaani Koljatti käsitteli satiirin vaikealla tyylillä suomalaista julkisuutta (minun tulkintani mukaan). Sekin on romaani, ei pilkkakirjoitus pääministeri Matti Vanhasesta. Presidentti Urho Kekkosen omaiset eivät ole moittineet Kekkosesta kirjoitettuja romaaneja, mutta Anita Hallaman ja Kekkosen välisen kirjeenvaihdon julkaiseminen kirvoitti aikanaan jälkeläisiltä happamia kommentteja.

Ajatuksen toimituspäällikkö Ilpo Jäppinen mainitsee Iltalehdessä, että Niinistön elämäkertaa varten on haastateltu lukuisia Niinistön hyvin tuntemia henkilöitä. En tunne Niinistöä niin hyvin, että minua olisi haastateltu. Jotenkuten tunnen muutaman ihmisen, joista voisi sanoa ”Niinistön hyvin tuntema”. Heillekin kirjaprojekti tuli uutisena Iltalehden kautta; heitä ei ole kirjaan haastateltu.

Suomalaisen tietokirjan uskottavuus on vaarassa. Ikävää.

Niko H.

Muut kommentit (torstaina 2010-04-28 klo 03:06 mennessä)

Hyvä kun tehdään jo nyt.
28.4.2010 10:06 Ed Göran

Hyvä kun tehdään jo nyt. Sauli voi tehdä korjauksia ja tarkennuksia itse.

Parempi näin, kuin että auktorisoitu muistiinpanojen ainoa käyttövoideltu saisi tehdä tilaustyönä toivottua historiaa.

ilmoita asiaton viesti

UMTS Niinistö. Niinistö
28.4.2010 10:54 Vieras (kirjautumaton)

UMTS Niinistö. Niinistö oli valtionvarainministeri kun Soneras osti UMTS luvat Saksasta. Valtio omisti tuolloin 51% Sonerasta.

Kiva jos joku vähän muistuttaisi.

Jotkut kun pitää Niinistöä talousnerona.

ilmoita asiaton viesti

Hä?
28.4.2010 11:57 JanneGPirinen

Kuka Niinistö?

ilmoita asiaton viesti

Tarvitsemmeko jalkapallohuliganismia?
28.4.2010 15:09 niklasherlin

Auktorisoimaton elämäkerta on maailmalla, kuten Iltalehden jutussa mainitaan, aika tavallinen. Myös jalkapallohuliganismi on maailmalla tavallisempaa kuin Suomessa. Tarvitaanko Suomeen kumpaakaan? Vaimon hakkaaminen on suomalaisten ennätyslaji Euroopan tasolla, mutta ei siitä kannata vientituotetta tehdä.

Pari vuotta sitten toimittaja Katja Boxberg julkaisi kirjan Paavo Lipposesta. Lipponen ei osallistunut kirjan valmistumisprosessiin, mutta ei varsinaisesti kieltänyt tai pyytänyt Boxbergia jatkamasta hanketta. Lipponen oli prosessista tietoinen alusta lähtien.

Niinistö sanoo, että kuuli kirjahankkeesta vasta Iltalehden toimitukselta. Prosessi on siis ollut tekeillä hänen selkänsä takana sen jälkeen kun Niinistö on kieltäytynyt ”normaalista” elämäkerrasta. Tilanne siis poikkeaa hyvin tärkeältä kohdalta Lippos-kirjasta. Tapaus on ikävä: seuraava vaihe Suomessa on auktorisoimattoman törkykirjan julkaiseminen. Niitäkin julkaistaan maailmalla.

Näytä koko kirjoitus (3230 merkkiä)

Niko H.

ilmoita asiaton viesti

Puun ja kuoren välissä
28.4.2010 16:10 Van Helsing

Kenen pitäisi kirjoittaa merkkihenkilön elämäkerta? Ja milloin? Ja miten? En liiku tässä tutuilla vesillä koska olen lukenut hyvin harvoja elämäkertoja. Johtuneeko siitä että ne muutamat ovat olleet tylsiä/ennalta-arvattavia/ärsyttäviä/jopa raivostuttavia.

Ärsyttäväksi omaelämäkerran tekee se, että kohteen omahyväisyys paistaa lähes jokaisesta lauseesta = kohde on itse tarkastanut tekstin ja nostaa omaa häntäänsä joka ikisessä paikassa = tekee itsestään kerrassaan uljaan hahmon = koko kirja on täyttä paskaa.

Tuosta Niinistö-kirjasta en osaa sanoa mitään. Mistä sen tietää.. saattaa tulla ihan hyväkin kirja?

ilmoita asiaton viesti

Pysytään asiassa!
28.4.2010 17:40 Ransun

Ei UMTS-kauppa ollut ministeritasolla päätettävänä, vaan Soneran ja Telefonigan toimiva johto kaupasta päätti!

Kyllä elämänkertateoksesta täytyy mielestäni asianosaisen henkilön suostumus olla!

Sauli Niinistön kaltaisia ”suoraselkäisiä” edustajia kansanedustuslaitoksessamme on aivan liian vähän!

Voi sanoa että olen äänestänyt Niinistöä,eduskuntavaaleissa sekä presidentinvaaleissa, eikä ole tarvinnut katua äänestyspäätöstäni!

Voimia ja terveyttä toivon Hänelle vilpittömästi, vaativassa tehtävässä eduskunnanpuhemiehenä!

ilmoita asiaton viesti

Niin
28.4.2010 17:57 Lastman

Minäkin äänestin Niinistöä presidentinvaaleissa, kyllä se oli suuri yllätys, että puniikki tuli valituksi, jos silloin monella olisi ollut tietoa miten nykyinen presidentti tulee toimimaan,luulen että tulos olisi ollut toinen, mistäpä sen tietää.

niklasherlin kirjoitti aivan oikein, tsemppiä sulle.

ilmoita asiaton viesti

Kummallinen koko ajatus
28.4.2010 21:11 Mila F

Että voi muka julkaista toisen elämästä elämäkerran ilman suostumusta. Yksityisyyttä suojataan viimeiseen asti ja jopa niin, että vaikeutetaan potilastietojen luovutusta hengenvaarallisissa tilanteissa yksityisyyden suojaan vedoten. Eikö henkilökohtainen elämä muka kuulu yksityisyydensuojan piiriin? Ainakin yksityisyydellä suojattu henkilö on oikeutettu kieltämään tai lupaamaan teoksen kirjoittamisen. Ilmiselvästi laiton ja törkeä juttu.

ilmoita asiaton viesti

Juhani Suomi on kirjioittanut jo törkyä
28.4.2010 22:23 Sokarates

ainakin Kovistosta ilman tämän lupaa, pelkkiä juoruja ilman lähdetietoja.

ilmoita asiaton viesti

Juhani Suomi
28.4.2010 22:49 Lastman

On suomettuneen Suomen sätkynukke, mille en anna sentinkään vertaa arvoa.

Kekkosesta Juhani Suomi on niin paljon valehdellut, että korvien punoitus ei poistu koskaan, kaikkea sitä joutuu näkemään kun vanhaksi elää.

Se suomettuminen, se suomettuminen, ei eroon päästä ennenkuin on metri multaa haudan päällä.

ilmoita asiaton viesti

http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/91067-niinisto-yllattyi-omasta-elamakerrastaan-%E2%80%9Daarimmaisen-epamiellyttavaa%E2%80%9D#comment-418011

LAINAUS LOPPUU


Viikkosanomien kommentti.
...

http://www.nettisanomat.com/2010/04/29/etusivu.htm


2013

”Ens kerran kun se nuori herra Herlin on siellä toimituksessa, niin ottakaa parempi kuva. Vaikka kännykkäkameralla.” Uusi Suomi

Lukijan kommentti Uuden Suomen artikkeliin

Niklas Herlin: ”JSN:n mielestä Iltalehden toiminta oli OK – minun mielestäni ei”
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57166-niklas-herlin-jsnn-mielesta-iltalehden-toiminta-oli-ok-minun-mielestani-ei

LAINAUS

Juhani Piironen
20.2.2013 16:09

uusi

Ens kerran kun se nuori herra Herlin on siellä toimituksessa, niin ottakaa parempi kuva. Vaikka kännykkäkameralla.

LAINAUS LOPPUU

Viikkosanomat. Pertti Manninen, Keskiviikko 2013-02-20 21:37

Tags: 

http://viikkosanomat.fi/2013/02/20/ens-kerran-kun-se-nuori-herra-herlin-on-siella-toimituksessa-niin-ottakaa-parempi-kuva-vaikka-kannykkakameralla-uusi-suomi-niklas-herlin/

Niklas Herlinin (1963 - 2017) muistolle.


JATKUU: PARTEK JA VALTRA. LUE!

 

60 vuotta ensimmäisestä, Sputnikista, tänään 04.10.2017 Kuvat
Parhaat suomalaiset pokerinpelaajat tienanneet miljoonia Lue!
Lasse Lehtinen paransi tapansa Tanner-kirjassaan Lue!

60 vuotta ensimmäisestä, Sputnikista, tänään 04.10.2017




Kuvat Yle Nyheter keskiviikkona 04.10.2017 19:53.

"OKTJABR 1957."
"Sputnik gjorde 1400 varv runt jorden på tre månader."
"CCCP."
New York World Telegraph: "RED WINS SPACE RACE WITH MAN-MADE MOON."
Daily News: "SIGHT RED BABY MOON OVER U ...".

Kuvat: Pertti Manninen.




Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen - Yhteys: nettisanomat @hotmail.com - Jokaiselle etusivulle!

Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat-blogi Ilmoita ilmaiseksi sivu! - 101 ilmoitusta -



Tieto Turun iskusta tuli presidentti Niinistölle kesken Lue!
Sauli Niinistö päätti maaliskuussa 2015 lähettää suomalaisia Lue!
Laski kukkaset Turun surmapaikalle elokuussa 2017 Lue!
He päättivät lähettää suomalaisia sotilaita kouluttamaan kurdeja taisteluissa ISIS:iä vastaan Lue!
Hassisen huutokaupassa Humppilan Seurojentalolla Lue!
Matkalla Suomessa heinäkuussa Kuvasarja
Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä
Lue!

Nettisanomat 18 vuotta! 2002. numero! Ensimmäisen numeron etusivu ja hitusen historiaa LUE!

Matkalla Suomessa keskiviikkona 12. heinäkuuta 2017. Kuvasarja 12:49 - 13:25.


Matkalla Suomessa keskiviikkona 12. heinäkuuta 2017. Kuvasarja 12:49 - 13:25.

Humppilassa 2.
Kuvat: Pertti Manninen. Kaikki kuvat. Katso!

Seuraava


 

1999

Dilemma

Kuinka kirjoittaa sellaisille ihmisille, joilla ei ole välinettä tämän lukemiseen?

Kuinka kirjoittaa sellaisille ihmisille sellaisten ihmisten asioista, joista he eivät välitä?

(Nettisanomat 23.7.99 pm)
Etusivulle

 
  Sivun valmisti Pertti Manninen 26.07.99 (03.08.99), taustaväri 30.01.02 copyright nettisanomat nro 0/99 otsikko ja navigointi 15.12.2000  

Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä Lue!
Arkisto: Presidentti Sauli Niinistö pesee kätensä Lue!

Nettisanomat 18 vuotta! 2000. numero lähestyy! Ensimmäisen numeron etusivu ja hitusen historiaa LUE!

Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä on kansainvälinen vuosipäivä, jota vietetään 9. elokuuta.

YK:n yleiskokous sopi asiasta 23.12.1994, päätöslauselmalla 49/214. Päivä valittiin, koska 9. elokuuta 1982 kokoontui ensimmäinen alkuperäiskansoja käsittelevä työryhmä YK:n ihmisoikeustoimikunnassa.

Päivänä muistetaan maailman monikulttuurisuutta, alkuperäiskansojen kulttuureja, ansioita ja saavutuksia. Päivä julistettiin, koska maailman monikultturisuuden tunnustamiseen on vielä pitkä tie, sillä kaikkia alkuperäiskansoja ei kohdella tasa-arvoisesti eikä heidän saavutuksiaan ympäristönsuojelussa tunnusteta tai ihmisoikeuksiaan kunnioita.

Suomessa päivä on yksi saamelaisten, yhdestätoista virallisesta liputuspäivästä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/
Kansainvälinen_maailman_alkuperäiskansojen_päivä

Arkisto: Presidentti Sauli Niinistö pesee kätensä saamelaisten oikeuskysymyksessä.

helmikuu 7, 2017 
Vieraillessaan Lapissa saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2017 hän ilmoitti että hän ei ryhdy erotuomariksi vaan jättää saamelaisten oikeuskysymykset hallituksen ratkaistavaksi, siis tasavallan hallituksen, jonka pääministerinä on keskustan Juha Sipilä.

Ei hyvältä näytä saamelaisten kannalta. Kansainvälisten alkuperäiskansojen oikeuksia koskevien sopimusten ratifiointi jää ja maanomistus ja hallinta pikkuhiljaa valutetaan pois saamelaisilta, joiden elinkeino ja eläminen riippuu näistä sopimuksista.

Presidentti Niinistö jatkaa tylyä linjaansa, jonka hän omaksui jo ministerinä ollessaan.

Nyt hän pesee kätensä koko kansan presidenttinä.

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Tiistai 07.02.201717:58

Arkisto. Yle saamelaisten kansallispäivänä 06.02.2017. Osa osasta 5.
Yle TV1 Uutiset klo 20:35.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yle saamelaisten kansallispäivänä 06.02.2017. Osa osasta 5.
Yle TV1 Uutiset klo 20:35.

Hallituksen ja saamelaiskäräjien välit ovat kireät.
...
Toimittaja Sasha ... "Presidenttiparin vierailu Inarissa vain yksi mutta sitä mieluisin syy. Esityksiä oli valmisteltu paljon. Oli saamelaisten kansallispäivä ja myös pohjoismaisen saamelaisyhteistyön satavuotispäivä."

Roope: "Mäkin tykkäsin Amokista ja Ailusta. Ne on mun lempiartisteja".

Toimittaja: "Saamelainen räppi ottaa kantaa, nyt epäoikeudenmukaisesti toteutuviin maa- ja vesioikeuksiin."

Ailu Valle: "Parin viime vuoden aikana on huomattu, ettei valtio halua tukea saamelaisia varsinaisissa. oikeissa asioissa."

Toimittaja: " Luonnonvarojen käyttö nousi esiin myös Saamelaiskäräjien ja presidentin neuvotteluissa. Saamelaisten ja Sipilän hallituksen välit ovat kireät".

Heikki Palto: "Tällä hetkellä ne eivät ole mitenkään hyvät. Kyse ei ole meistä."

Toimittaja: "Presidentiltä riitti ymmärrystä, mutta erotuomariksi hän ei ryhdy."

Niinistö: "En ota kantaa, mitä keskustelun johdosta pitäisi tehdä. Nämä ovat hallituksen asioita. Kun asiat ovat auki, ei minun ole sopivaa niitä kommentoida".
... 

Yle saamelaisten kansallispäivänä maanantaina 06.02.2017. Yle TV1 Uutiset klo 20:35. (Osa)

Heikki Palto on Saamelaiskäräjien ensimmäinen varapuheenjohtaja.



Helsingin Sanomat lauantaina 11.2.2017. Mielipide. Juha Tapiola.

Saamelaiset: Sulauttamispolitiikka jatkuu käytännössä edelleen.
Saamelaisten oikeudet eivät toteudu Suomessa.

(Artikkelin kuva)

"Ensimmäinen yhteinen saamelaiskokous pidettiin 6. helmikuuta 1917 Norjan Trondheimissa. Päivää pidetään nykyisin myös saamelaisten kansallispäivänä.

Saamelaisten yhteinen kansallispäivän juhla pidetttiin tänä vuonna Trondheimissa, jossa olivat koolla Norjan, Ruotsin ja Suomen saamelaisten vaaleilla valitut parlamentit. Juhlissa oli mukana myös Norjan ja Ruotsin valtiollista johtoa - Suomen poliittinen johto loisti poissaolollaan. Oikeusministeri Jari Lindström (ps) perui osallistumisensa viime tipassa pääministeri Juha Sipilän (kesk) "strategiakokoukseen" liittyvässä määräyksessä.

Norjan pääministeri Erna Solberg piti Trondheimissa puheen norjalaispolitiikan vääryydestä saamelaisille. Hän totesi puheessaan muun muassa seuraavaa: "Norjalaistamispolitiikka on musta kappale maan historiassa. Se pakotti saamelaiset luopumaan kulttuuristaan ja kielestään. Moni sukupolvi kasvatettiin uskomaan, etteivät he saa puhua saamea eivätkä olla saamelaisia ja että se on häpeä. Norjalaisten politiikka saamelaisia kohtaan oli väärä."

En usko koskaan kuulevani Suomen pääministeriltä tällaista tunnustusta vääryyksistä saamelaisia kohtaan. Ruotsissakin valtionjohto on pyytänyt saamelaisilta anteeksi sulauttamisyrityksiä.

Saamelaisoikeuksien näkökulmasta Norja on paratiisi Suomeen verrattuna. Norja on ratifioinut jo vuonna 1990 alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan ILO 169-sopimuksen ja Tanskakin vuonna 1996 Grönlannin inuitien vuoksi.

Sivistysmaina itseään pitävät Suomi ja Ruotsi eivät ole ratfioineet sopimusta. Ruotsissa saamelaisten oikeudet on kuitenkin vahvistettu lainsäädännössä Suomea paremmin esimerkiksi saamelaismääritelmän ja poronhoidon osalta. Ruotsin saamelaiskäräjät ja ja syrjintävaltuutettu haluavat perustaa totuuskomission, joka selvittäisi ja toisi julkisuuteen saamelaisten historiassa kokemat vääryydet. Ruotsin valtionjohto ei ole tyrmännyt ajatusta.

Kansanedustaja Emma Kari (vihr) jätti syyskuussa 2016 eduskuntakyselyn siitä, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin saamelaiskäräjien ehdotuksen totuus- ja sovintokomission perustamiseksi. En yllättyisi, jos hallitus vastaisi, ettei komissiolle ole tarvetta.

Suomi on Ruotsin ja Norjan tapaan pyrkinyt historiassaa sulauttamaan saamelaiset valtaväestöön. Esimerkiksi saamelaislapsia pakkosuomalaistettiin sotien jälkeen 1940-luvun lopulta lähtien laittamalla heidät suomalaisiin asuntolakouluihin.

Olen itse viimeisiä ikäluokkia, jotka joutuivat kokemaan asuntolakoulun. Aloitin koulun Utsjoen kansakoulussa vuonna 1968 ja asuin viikot asuntolassa. Kelirikkoaikoina asuntolassa oleminen venyi yli kuukaudeksi - 7-vuotiaana! Kaikki opetus oli suomenkielistä, mikä ei ollut kotona vain saamen kieltä puhuneelle lapselle ihan yksinkertainen juttu. Asuntolanhoitajakin puhui vain Suomea.

Julkinen pakkosuomalaistaminen loppui vasta 1970-luvulla. Käytännössä se kuitenkin jatkuu edelleen. Valtiolla ei ole haluja saamelaismääritelmän muuttamiseen. Metsähallituslaissa, kaivoslaissa ja vireillä olevassa Tenon kalastussopimuksessa saamelaiskulttuuria ei ole huomioitu asianmukaisesti. Tämä tarkoittaa, että sulauttamispolitiikka jatkuu."

Saamelaiset: Sulauttamispolitiikka jatkuu käytännössä edelleen. Saamelaisten oikeudet eivät toteudu Suomessa. 
Helsingin Sanomat lauantaina 11.2.2017. Mielipide. Juha Tapiola, varatuomari ja JHT/HT-tilintarkastaja, etninen Utsjoen saamelainen, Asikkala.

"Norja on paratiisi Suomeen verrattuna".

Kuva 13.02.2017.
Helsingin Sanomissa ei ollut mitään asiasta saamelaisten kansallispäivän jälkeisenä päivänä tiistaina 07.02.2017. 
Pertti Manninen. 

Ylessä saamelaisten kansallispäivänä 2012. 

2012. Miksi olette niin hienoina tänään? - Nyt on saamelaisten syntymäpäivä.
Kuva:Pertti Manninen.

http://www.nettisanomat.com/2012/02/11/etusivu.htm


Nettisanomat 18 vuotta! 2000. numero lähestyy!
Ensimmäisen numeron etusivu ja hitusen historiaa LUE!
Timo Soini kannatuskorttien äärellä KUVA
Soini yritti vallata puolueen takaisin LUE!

HALLINTAREKISTERILAIN TULTUA HYVÄKSYTYKSI EI ENÄÄ TARVITSE TYYTYÄ TÄLLAISIIN KÄTKÖIHIN.



RAHAA
, VÄÄRENNETTÄ!
Ylen uutislähetyksessä kerrotaan jostakin. Teksti jostakin toisesta ohjelmasta.
Kuva: Pertti Manninen maanantaina 26.06.2017 klo 20:43.

TIMO SOINI ESITTELEE KANNATUSKORTTEJA.

Yhdistetty kuva: Nettisanomat. Pertti Manninen. 18.07.2017

http://www.nettisanomat.com/
2017/07/09/etusivu.html


 

Nettisanomat Keskiviikko  2007-04-04. "Äidin rakkaus". Helsinki. Rautatientori. Lauantai 2007-03-31 klo 11. Pertti Manninen. Kuvasarja.
http://www.nettisanomat.com/2007/04/04/etusivu.html 


Kiitollisuus

"Kustansin vuonna 2000 kirjasen 100 syytä olla kiitollinen. Otan sen yöpöydän laatikosta ja selaan sivuja läpi ..."

Olet selvinnyt tästä päivästä.
Monet eivät selviä, joten ennen kuin käyt nukkumaan, lausu rukous. Kiitä, että sinusta on huolehdittu tänäkin päivänä.

Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia.
Se voi kuulostaa kliseeltä, mutta se on totta. Ystävyyttä, terveyttä tai vapautta ei voi ostaa. Muista pitää niitä arvossa.

Vapaa yhteiskunta.
Maailma muuttuu. Ihmiset tulevat suvaitsevaisemmiksi, demokratia laajenee ja sananvapus kasvaa. Käytä se hyödyksesi.

Tiedät voimavarasi.
Vanhemmiten alkaa ymmärtää, että elämässä ei voi saada kaikkea haluamaansa. Tee sitä, mikä on realistista ja mahdollista, muuten voimasi ehtyvät.

Hyvät uutiset.
Ole niistä kiitollinen, oli tuoja kuka tahansa ja olivat ne kuinka vähäpätöisiä tahansa.

Läheistesi myötätunto.
Se ei ole itsestään selvää. Anna sille arvoa, ilmaise kiitoksesi ja kun aika koittaa, tue ja lohduta vuorostasi heitä.

Eniten menneestä maailmasta ihminen kaipaa kiitollisuutta.

Arto Manninen

(56) Kokoelmasta RAKASTA. Aforismeja, runoja ja mietteitä vuoden jokaiselle kuukaudelle. Toukokuu. Toimittanut Arto Manninen. Gummerus 2012. 





Keskisuomalainen tiistaina 7.2.2017. Inari. Heta Hassinen/STT

Presidentti toivoo yhteistyön tiivistyvän.
Juhlavuoden maakuntakiertue: Saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja arvioi, että suhteissa hallitukseen on parantamisen varaa.

..."Sisällä saamelaisten kansallispäivän juhlassa puheenaihe siirtyi luontevasti saamelaisten oikeuksiin . juhlapuheesssaan Niinistö kertoi toivovansa, että yhteistyö Suomen valtion ja saamelaisten välillä sujuu ymmärtävässä ja kunnioittavassa hengessä.

- Euroopan unionin ainoana alkuperäiskansana saamelaiset ovat pitäneet esillä omia oikeuksiaan, ja tässä työssä toivon, että yhteistyö Suomen valtion ja saamelaisten kesken vain tiivistyy.

Presidentti ei kuitenkaan ottnut kantaa siihen, pitäisikö Suomen vahvistaa YK:n kansainvälisen työjärjestön ILOn 169-sopimus nyt itsenäisyyden sekä saamelaisyhteistyön 100-vuotisjuhlavuonna.

- Nämä ovat hallituksen asioita Suomessa, ja kun asiat ovat kovasti auki, niin ei ole sopivaa, että lähden niitä kovin paljoa puntaroimaan, Niinistö totesi.

Saamelaiskäräjien ensimmäinen varapuheenjohtaja Heikki Paltto arvioi, että Niinistön kehotus läheisempään yhteistyöhön kuulostaa erittäin hyvältä. Hän mainitsee. että yhteistyössä maan hallituksen kanssa olisi vielä paljon parantamisen varaa.

- Nyt näyttää, että vastakkainasettelu on kääntymässä ja olisikin hyvin tärkeää, että alettaisiin huomioida enemmän saamelaisia ja saamelaisten oikeuksia, Paltto pohtii.

Saamelaisyhteistyötä juhlittiin maanantaina myös Trondheimissa Norjassa, jossa pidettiin 100 vuotta sitten pohjoisen yhteistyön vauhtiin sysännyt saamelaiskokous. Suomi osallistui maanantain juhlallisuuksiin virkamiestason edustuksella, sillä työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) joutui perumaan matkansa hallituskiireiden takia.

- Tässä kävi niin, että minäkin sain sinne kutsun, mutta kuukausia sen jälkeen, kun tämä (Inarin) tilaisuus oli jo sovittu. Ilmeisesti hallituksella oli tuiki tähdellistä keskusteltavaa tänään ja sen vuoksi ministeri Lindström ei päässyt paikalle. Hänenhän piti sinne Trondheimiin lähteä, Niinistö kertoi Inarissa.

Pohjoismaiden kesken ei Niinistön mukaan ole erityisiä erimielisyyksiä saamelaisasioiden hoidosta.

- Nyt on mielenkiintoinen vaihe, kun Suomi aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajana. Ainakin minun toivomukseni on, että Pohjoismaat ovat tiukasti mukana meidän ohjelmassamme, ja varmasti nämä saamelaiskysymykset nousevat esiin myös siellä."

Keskisuomalainen tiistaina 7.2.2017. Inari. Heta Hassinen/STT
Kuva: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat ylälappilaisia saamelaisnuoria saamealaismuseo Siidan edustalla Inarissa saamelaisten kansallispäivänä maanantaina.

Kuva Pertti Manninen 13.02.2017

(Artikkelin kuva)

Ylessä saamelaisten kansallispäivänä 2012. 

2012. Miksi olette niin hienoina tänään? - Nyt on saamelaisten syntymäpäivä.
Kuva:Pertti Manninen.

http://www.nettisanomat.com/2012/02/11/etusivu.htm

Arkisto 2012. Yle saamelaisten kansallispäivänä.
Evankelis-luterilainen kirkko pyysi saamelaisilta anteeksi.
Kuvasarja
. 


Vuosisadan kuva: Sirkka Hämäläinen, Sauli Niinistö, Johnny Åkerholm, Euro, Ei leikkauksille, Palvelujen puolesta! 

  

Sunnuntai 2013-04-21: Vuosisadan kuva: Sirkka Hämäläinen, Sauli Niinistö, Johnny Åkerholm, Euro, Ei leikkauksille, Palvelujen puolesta! Suomalaiset Euro- ja Emu-intoilijat Ylen esittämässä dokumentissa 21:49, 21:54 ja 22:07. Kuvat: Pertti Manninen. Isonna!

 

Nettisanomat Keskiviikko  2007-04-04. "Äidin rakkaus". Helsinki. Rautatientori. Lauantai 2007-03-31 klo 11. Pertti Manninen. Kuvasarja.
http://www.nettisanomat.com/2007/04/04/etusivu.html 


Totuus

Epäröidessäsi kerro totuus.
Mark Twain

Totuus on arvokkain asiamme. Säästäkäämme sitä.
Mark Twain

Totuus voi vasta silloin vaikuttaa, kun vastaanottaja on sitä varten kypsä. Ei riipu siis totuudesta, että ihmiset ovat vielä niin kaukana totuudesta.
Christian Morgenstern

Totuuden hautajaisissa lauletaan aina samaa virttä: "Minä olen oikeassa ja sinä olet väärässä".
Lin Jutang

(47) Kokoelmasta RAKASTA. Aforismeja, runoja ja mietteitä vuoden jokaiselle kuukaudelle. Huhtikuu. Toimittanut Arto Manninen. Gummerus 2012. 





2015

HUHTIKUU 2015. KUVA. NUORALLATANSSI MAALAISTENTALOLLA VAALITULOKSEN SELVITTYÄ YHDEN MAINOKSEN VIELÄ MUISTUTTAESSA NATOSTA JA JULKISISTA PALVELUISTA.



HUHTIKUU 2015. KUVA. NUORALLATANSSI MAALAISTENTALOLLA VAALITULOKSEN SELVITTYÄ YHDEN MAINOKSEN VIELÄ MUISTUTTAESSA NATOSTA JA JULKISISTA PALVELUISTA.

KUVA: PERTTI MANNINEN PÄIVÄMATKALLA HELSINGIN KAMPISSA TIISTAINA 21.04.2015 16:14 ISMO HÖLTÖN NÄYTTELYYN TUTUSTUEN ATENEUMISSA JA VANHEMPIEN HAUTAA KEVÄTKUNTOON LAITTAEN MALMILLA.


Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi

ARKISTO SYYSKUU 2014.
PAASIKIVEN PATSAALLA.


PAASIKIVEN PATSAALLA. Pieni istuva pysähdys patsaan jalustalla ilmaisia Narinkkatorilla jaettuja mainosnakkeja mutustellen hiukan ympäristöä tarkkaillen ja hetken kuluttua Kiasman edestä lähtevän bussin kyytiin kiíruhtaen.
OPPIA AHMIVA NEITONEN
Kuvat: Pertti Manninen torstaina 2014-09-18 klo 17:11 - 17:20. Helsinki Mannerheimintie.

Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa".



Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.
Kuva Pertti Manninen. Jyväskylä. Asemakatu. Forum. Keskiviikkona 2008-11-12 klo 09:55. 


"Vanha lastensairaala hajoaa käsiin - Nyt kyllä raskennetaan yhdessä uusi - Lahjoita 10 - Lahjoita 20- Uusi lastensairaala - Katso ketkä jo ovat talkoissa mukana: http://www.uusilastensairaala2017.fi
"Mitä kuuluu?" Maanantai 2013-03-04 16:03. Jyväskylä. Vapaudenkatu. Paikallisterminaali. Kuva: Pertti Manninen. Laajenna!
 
Nettisanomat Keskiviikko  2007-04-04. "Äidin rakkaus". Helsinki. Rautatientori. Lauantai 2007-03-31 klo 11. Pertti Manninen. Kuvasarja.
http://www.nettisanomat.com/
2007/04/04/etusivu.html

Kaiken keskellä aina läsnä! - VIIKKOSANOMAT


"Käden ojennus". Uusi tulkinta aikaisemminkin julkaistusta kuvasta. Pertti Manninen. Viikon kuva torstaina 31.07.2003.
http://www.nettisanomat.com/2003/07/31/viikonkuva.htm

Arkisto 2001.

SMILE
from MODERN TIMES

Lyric by
JOHN TURNER and GEOFFREY PARSONS

Music by
CHARLIE CHAPLIN

Moderately, with great warmth


SMILE, thou' your heart is aching,
SMILE, even tho' it's breaking,
When there are clouds in the sky,
you'll get by,
If you SMILE though your fear and sorrow,
SMILE and maybe tomorrow,
You'll see the sun come shining thru
for you.

Light up your face with gladness,
Hide ev'ry trace of sadness.
Alto' a tear
may be ever so near,
That's the time you must keep on trying,
SMILE, what's the use of crying,
You'll find that life is still worth while,
If you'll just SMILE.


AIN', hymy voimat antaa.
AIN', hymy taakat kantaa,
harmaatkin pilvet puistat
kun muistat
hymy AIN' pois vie murheen, huolen,
AIN', hymy ilon puolen
tuo auringon paistelulle,
sulle.

Kasvoillesi onni suo.
Suru aina murheet tuo,
nyt ne peitä,
kaikk' kyyneleet heitä.
Nyt se on tehtävä, itku pois,
AIN', hymy elämän tois.
Taistele, muista sääntö vain,
niin, hymy AIN'.

 

Moderately, with great warmth

AIN' - HYMY

suomennos: pertti manninen,
1.0-versio, 17.05.01



modern times - nykyaika. kuvitelma.


http://www.nettisanomat.com/ 2001/05/17/hymy.htm

 

faktaamo.fi - 2017/10/13 - N:o 2011 - Niklas Herlinin (1963 - 2017) muistolle. Katkelmia vuosilta 2003, 2005, 2007 ja 2010 sekä kuva vuodelta 2013. - 60 vuotta ensimmäisestä, Sputnikista, tänään 04.10.2017 Kuvat -
- Lasse Lehtinen paransi tapansa Tanner-kirjassaan - Humppilassa 2.
- Matkalla Suomessa - Kuvat: Pertti Manninen. - Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä on kansainvälinen vuosipäivä - Arkisto: Presidentti Sauli Niinistö pesee kätensä saamelaisten oikeuskysymyksessä. - KUVA. HALLINTAREKISTERILAIN - TIMO SOINI ESITTELEE KANNATUSKORTTEJA. - SMILE from MODERN TIMES - Hymy - PATSAALLA - KUVAT. KAMPISSA. - Vuosisadan kuva - Kuva. Vanha lastensairaala hajoaa käsiin. - Kuva. Käden ojennus. Karuselli. - etusivu - Perjantai 13.10.2017 - Nettisanomat - Sanomanetti - Blogi: Viikkosanomat.fi - Kuvasanomat - Sanomatori - Viikkosanomat - Härkää sarvista - 12.fi -

2017,

N:o 2011. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: nettisanomat @hotmail.com - Sivu 2017-10-13 ja 2017-10-23 , nettiin 2017-10-23 11:35, linkkejä 2017-10-23.
Partek/Valtra-linkki 2017-10-28.

Mobiversion etusivulle: http://www.nettisanomat.com/mobi/etusivumobi.html

Sivun alkuun!

 
Nettisanomat.com-sivuston rinnakkaissivuina (07.01.2017- 2021.04.01.2021) hs27.com-sivustoa hyödyntäen nettiin tiistaina 2021-01-19.